2 otázky pro...
Sdílejte s přáteli

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. Profesorka fyziologie

 

Co považujete za největší hrozbu a co za největší mýtus o potravinách, které škodí lidskému tělu?

„Jako fyzioložka vím, jak tělo funguje a co mu prospívá. Pokud bych měla vycházet z klasického nákupu, co v době jedové nabízejí hypermarkety běžnému spotřebiteli, zděsím se. Není to tak, že bych vyloženě tvrdila, že se nesmí něco jíst. Pokud má ovšem člověk na výběr, tak bych místo pšeničného chleba doporučila raději zdravější žitný. Chleba totiž obsahuje lepek. Ten vadí mnoha lidem, kterých stále přibývá. I k mléku bych měla výhradu, jelikož obsahuje kasein – bílkovinu, která bývá příčinou alergie. Pokud si však chce člověk dopřát i tak mléčné výrobky, měl by volit ty po fermentaci, například jogurty. Jinak mýtů kolem potravin je mnoho. Například utkvělá představa o sóje jako o zdravé potravině je z mého hlediska jeden z největších omylů. Za padesát let, co ji lidé konzumují, pijí v podobě sójového mléka či používají sójový olej, se ukazuje, že právě tyto výrobky z ní jsou jednou z mnoha příčin zdravotních problémů v lidském těle. Krom toho se v sóji nachází celá řada látek, u kterých vědci odhalili, že mohou vyvolávat alergie.“

 

Je pravda, že nám mohou škodit např. i citrony, protože obsahují pesticidy? 

„Dnešní doba má bohužel za následek to, že jsou pesticidy skoro ve všem, nejen v citronech. Když mi v lednici citron zplesniví, říkám si, že to je dobré znamení, že alespoň nebyl stříkaný.“