Makrobiotika - jak se léčit bez léků
Sdílejte s přáteli

Může vám pomoci odstranit příznaky nemoci, utišit bolest i obnovit rovnováhu v těle. Dokonce se o ní mluví jako o možném léku na rakovinu či AIDS. Její Striktnější formy však mohou vést k zásadním výživovým deficitům. Jak tedy na ni?

Co je makrobiotika

Jde o životní styl založený na taoistickém učení o vzájemném působení protichůdných sil jin a jang. Makrobiotika se snaží v těle nastolit vyváženost na základě konzumace sezonních, lokálních a neupravovaných potravin a jejich správnou kombinací dosáhnout rovnováhy kyselin a zásad v našem těle. Zakladatelem makrobiotiky je George Ohsawa, který tvrdil, že se makrobiotikou vyléčil z tuberkulózy.

Makrobiotika není svazující dogmatický systém. Nejde o přísné dodržování diety, jde o pochopení přírodních zákonitostí, které vedou ke zlepšení zdraví.

Cíl makrobiotiky:

  • Z hlediska moderní medicíny – snížení bolesti, potlačení příznaků při léčbě
  • Z hlediska alternativní a celostní medicíny – stimulovat samoléčivou schopnost těla
  • Z hlediska tradiční medicíny a medicíny budoucnosti – umožnit přírodě léčit

Principiální zásady makrobiotiky

Jídlo je nutné pečlivě kousat a prosliňov

Ústa jsou základním trávicím orgánem a jako jediný z trávicích orgánů jej máme pod kontrolou.

Pestrost stravy

Strava nesmí být jednotvárná, složená bez invence, musí být pestrá a různorodá.
Ve stravování je nutné zahrnout do úvahy hlediska, jako je vhodnost a dostupnost sortimentu, ale i estetické působení, barvy, chutě a vůně.

V časovém běhu dne je vhodné dojíst poslední jídlo v podvečer, nejlépe do 18 hodin.

Potraviny konzumované pravidelně

40–60 % - CELOZRNNÉ OBILOVINY

Obiloviny se nejčastěji konzumují v celých zrnech.  Připravují se vařením v kvalitním kastrolu nebo tlakovém hrnci. Hlavními konzumovanými obilovinami jsou rýže natural, jáhly, oves, ječmen, pohanka, pšenice, kukuřice, amarant, quinoa. Menší část tvoří těstoviny, obilné placky, obilné knedlíky a noky, domácí chléb. 

20–30 % - ZELENINA

Vyvážený poměr listové, kulaté a kořenové, která je většinou vařená či syrová (nedoporučují se brambory, rebarbora, chřest, rajčata, paprika, špenát a lilkovité druhy). V makrobiotice tvoří spolu s obilninami základ stravy. Nejlepší je sezonní, čerstvá, domácí, a především lokální zelenina. V zimě je vhodné konzumovat tykev a zelí. V malém množství se doporučují pickles neboli kvašená zelenina.

5–10 % - LUŠTĚNINY

Azuki, čočka, hrášek, sója – tofu, miso a tempeh patří rovněž k základním kamenům stravy makrobiotika. Obsahují širokou škálu vitaminů, minerálů a vysoce kvalitní bílkoviny rostlinného původu, tudíž jsou zdravější než maso.

DOPLŇKOVÉ POTRAVINY

  • Mořské řasy jsou cenným zdrojem velkého množství stopových prvků a minerálů.
  • Do menu lze přidat i ryby a ovoce sezonní a místní.
  • Sůl mořská, která se získává odpařením mořské vody.
  • Zázvor, rýžový ocet, cibule, sójová omáčka, švestky umeboši, nori koření   a další.
  • Sladidla jen přírodní – ječmenný slad, amasake, jablečný sirup.
  • Oleje jen nerafinované, vyrobené extrakcí za studena. K pravidelnému používání se hodí světlý a tmavý sezamový olej a kukuřičný olej za studena.

Potraviny konzumované týdněSemínka, ořechy, sladkosti (na bázi obilovin nebo ovoce) a sojové výrobky

Potraviny konzumované měsíčně - Vejce, drůbež, maso

Co nejíst a nepít:

  • Cukr, polotovary

  • tropické ovoce

  • aromatická koření

  • ovocné džusy, káva a alkohol

  • Pít se má pouze při žízni

    Jak začít

1. krok

Jezte jídlo, které roste ve vašem pásmu a odpovídá příslušnému ročnímu období. Minimalizujte či zcela vylučte konzervy, tropické ovoce a mražené potraviny.

2. krok

Kupujte si potraviny, které nejsou chemicky ošetřené, různě rafinované či jinak zpracované.

3. krok

Zdravá kuchyně je založená na obilninách, luštěninách a zelenině. Z těchto tří základních složek začněte u zeleniny – přidávejte ji ke každému jídlu, a to vařenou, kvašenou či ve formě salátů. Díky vláknině je výborným čističem střev.
Pozvolna přidávejte luštěniny, přes noc namočené a pak 45–60 minut vařené s kouskem řasy kombu. K tomu souběžně střídejte všechny druhy obilovin.

4. krok

Omezte či vylučte ze svého jídelníčku jednoduché cukry (můžete je nahradit obilnými slady), bílou mouku (a moučné výrobky vůbec), mléko a mléčné výrobky, není nutné je nahrazovat sójovým či obilnými mléky, vajíčka, maso a výrobky z něj.

5. krok

Začněte používat principy jin a jang (uvolňující a stahující energie) při výběru potravin a vyvarujte se tak extrémů ve stravě.

6. krok

Naučte se zacházet se solí a slanými specifiky, jako jsou sójové omáčky shoyu a tamari, miso, gomasio, mořské řasy, umeocet a samozřejmě sůl. Jejich množství a kvalita jsou pro zdravé vaření podstatné!

7. krok

Cílené plánování jídelníčku je základ makrobiotiky.

8. krok

Pozor na přejídání, jedení na noc a žvýkání! Doporučuje se žvýkat každé sousto minimálně 50x. Ve slinách jsou enzymy potřebné pro trávení, které se už nikde jinde v trávicím  traktu nevyskytují.

9. krok

Nesrovnávejte se s nikým jiným. Co někomu nevadí, vám může škodit. Při zásadní změně stravy a způsobu života potřebujete především trpělivost a být laskavý sám k sobě. Naučte se cvičit, dýchat a meditovat.

Názory odborníků

V čem spočívají rizika makrobiotiky?

„Riziko vidím především v tom, když lidé nepochopí, co makro-biotika znamená. Znám lidi, kteří začnou jíst nějakou svoji monodietu a říkají, že jedí makrobiotiku. Ale tak to není. Makrobiotika pouze mapuje potřeby organismu. To znamená to, jak trávíme a co potřebujeme. Pokud člověk něco dělá tak, že nepochopí princip, může pak nastat problém. Například když bude jíst jen jednu potravinu, byť by byla zdravá, nebo když nebude střídat konzistence, způsoby úpravy apod.“

MUDr. Vladimíra Strnadelová, institut celostní medicíny

„U makrobiotiky jde především o její správné pochopení. Pokud se nedodržuje správně, může být velmi riziková u lidí s potížemi trávicího ústrojí, jako jsou syndrom dráždivého tračníku, záněty střeva, nedostatek tvorby žaludečních kyselin apod. Nedostatek vitaminů, minerálů, bílkovin a eseciálních mastných kyselin může vést až ke kachetismu a těžké avitaminóze. Následky jsou různé. Od vypadávání vlasů, malátnosti, únavy, depresí, úzkostí, nedostatku energie a poruch spánku až po kolaps organismu. Pokud je pochopena správně, může být zdraví velmi prospěšná.“

Hana Lang, diplomovaná nutriční poradkyně, MitoLife, s. r. o. 

POMÁHÁ PŘI RAKOVINĚ?

Dostupná odborná literatura sice nepotvrdila, že makrobiotika je efektivním nástrojem v prevenci a terapii rakoviny, přesto tisíce lidí nové generace přijaly makrobiotický styl stravování v prevenci i léčbě nádorů, omezení živočišných bílkovin je pro organismus ozdravné. Výzkumníci z minnesotské univerzity a z Národního onkologického institutu v Miláně dokumentují úspěšnost tohoto přístupu. Národní onkologický ústav proto schválil klinické pokusy s makrobiotikou.

Veškerá dosavadní snaha o vyvinutí účinné vakcíny proti AIDS byla bez výsledku. Nemoc se sice může držet pod kontrolou pomocí antiretrovirotik, ale v konečném výsledku tyto látky většinou její průběh ještě zhorší. Zlom v terapii však může nastat díky celostnímu pohledu na člověka a jeho zdravotní stav. Existuje šance nejen nemoc léčit, ale především jí předcházet, a to díky rozumnému životnímu stylu, který zahrnuje vyváženou makrobiotickou stravu.

Ukázka makrobiotického jídelníčku

Snídaně: Ovesné vločky sypané opraženými dýňovými nebo slunečnicovými semínky nebo ovesné vločky se sušeným lokálním ovocem, čaj bancha nebo bylinkový

Svačina: jablko nebo křížaly

Oběd: zeleninová miso polévka, rýže s grilovaným pstruhem, spařovaná zelenina (brokolice, kadeřábek), pickles, čaj bancha nebo bylinkový

Svačina: domácí chléb s čočkovou pomazánkou, čaj bancha nebo bylinkový

Večeře: zeleninový salát s tofu, celozrnná bageta, čaj bancha nebo bylinkový

Ukázka receptů...

Rýžový pudink

  • 2 šálky uvařené natural rýže
  • ¾ šálku jablečné šťávy
  • ¾ šálku vody
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 šálek sójového či kokosového mléka

Hrst sekaných mandlí či vlašských ořechů
Rýži rozvaříme na kaši a přidáme mléko, jablečnou šťávu, rozinky, mandle a vše povaříme, dokud pudink nezhoustne. Přidat můžeme sezonní a místní ovoce. 

Čaj z fazolí azuki

K hrsti nenamočených fazolí azuki přidáme čtvereček řasy kombu a vaříme v ½ l vody asi 30 min. Dochutíme pár kapkami sójové omáčky. Scedíme a pijeme teplé. Je to neskutečný životabudič. Fazole azuki posilují reprodukční orgány, ledviny a zlepšují kvalitu celkové energie.

Zelňačka

Cibuli oloupeme, nakrájíme na
kostičky a orestujeme na sezamovém oleji. Přidáme kysané zelí, nakrájené na menší kousky. Místo brambor použijeme kedlubnu.  Ochutíme bobkovým listem, solí a kmínem. Povaříme doměkka. Zahustíme maizenou rozmíchanou v trošce sójové smetany.

Pokud se zdá polévka málo kyselá, dochutíme umeoctem. Na talíři ozdobíme nakrájenou petrželkou.

Pickles mix

Kysané zelí překrájíme na menší kousky, přidáme nastrouhané jablko, křen a mrkev.