Žijeme v době jedové
Sdílejte s přáteli

Žijeme v době jedové

 

Naše zdraví často slouží jako lákadlo. Z etiket nepoznáme, na co si dát pozor, navíc reklamy se předhánějí v tom, který výrobek je ten nej.

Je proto těžké se zorientovat, co bychom měli a neměli konzumovat. Věděli jste například, že vám může škodit i med či muškátový oříšek? Pokud ne, pak rozhodně čtěte.

 

Na co si dát pozor?

Máme na mysli takové škodlivé látky, které jsou povolené a objevují se v běžných potravinách, a dokonce je často používá i současná medicína. Mnohé z nich se v těle hromadí a jejich účinky se mohou projevit třeba až za desítky let.

 

Největšími škůdci zdraví jsou:

 

  • glutamát
  • hliníkové ionty
  • aspartam
  • formaldehyd
  • fluoridy

 

 

GLUTAMÁT /E620–E625/

Je nejpoužívanější potravinářskou přísadou na světě. Pro zvýraznění chuti se používá především v hotových jídlech. Pro lidské tělo je nebezpečná volná aminokyselina, která se skrývá často pod označením „hydrolyzované proteiny“ nebo „kvasničný či sójový extrakt“. 

 

Způsobuje:

  • vývojové poruchy mozku
  • u dětí autismus
  • epileptické záchvaty

Proto by se neměl vůbec používat ve výživě těhotných a kojících žen, jelikož poškozuje nervový systém.

 

Najdeme ho nejčastěji:

v uzeninách, paštikách, sójové omáčce, masoxu, pytlíkových polévkách, masových konzervách, bujónech pro zvýraznění chuti. Jeho chuť byla nicméně součástí lidské potravy od dob, kdy člověk začal vařit a fermentovat potraviny. Základní látku představuje kyselina glutamová, respektive její sůl monoglutamát sodný.

 

Studie

V roce 1909 japonský vědec Kikunae Ikeda objevil, že chuť jídel podstatně ovlivňuje právě glutamát. Oficiálně byla tato chuť uznána až v roce 2000.

 

Biologové zvolili jako druh chuti vyvolané glutamátem japonské slovo „umami“. Umami je tak pátá chuť vedle sladké, slané, hořké a kyselé.

Glutamát se ve stravě může vyskytovat jako volný, který není součástí bílkovin a má přímý vliv na nervové buňky. Právě u něj poznáme, že ho jíme, protože v ústní dutině vyvolává chuťové vjemy. Naproti tomu glutamát vázaný je součástí bílkovin a při konzumaci o něm nevíme – nemá žádnou chuť, a v jídle ho proto nemůžeme cítit.

 

HLINÍKOVÉ IONTY

O ionty hliníku není v našem životním prostředí ani v potravinových řetězcích nouze.

Hliník je jednak všudypřítomný a široce rozšířený prvek zemské kůry, jednak se síran hlinitý ve vodárnách všech vyspělých zemí přidává do pitné vody.

Způsobuje:

Hromadění hliníku v těle během našeho života může vyvolat Alzheimerovu nemoc. Tvrdí to uznávaný britský expert Christopher Exley z Keele University v časopise Frontiers in Neurology. Hliník se ukládá v mozku, nervech a kostech, kde může dát vzniknout zákeřné nemoci.

Najdeme ho nejčastěji:

Hliník byl dlouho považován za netoxický prvek, a tak se jeho soli běžně přidávají do mražených potravin k uchování barvy, jsou používány jako adjuvans ve vakcínách, vyskytují se v mnoha kosmetických produktech, ve vlhčených ubrouscích, v opalovacích krémech, a dokonce i v lécích. Jako bohatý zdroj iontů hliníku se zpravidla uvádí aspirin. V současné společnosti se rozšířilo používání tetrapakových obalů, ačkoliv nikdo nikdy neprovedl zodpovědnou studii, kolik iontů hliníku obsahují ovocné šťávy nebo mléko distribuované v těchto obalech. Dále ho najdeme v čaji, kakau či víně.

 

ASPARTAM /E951/

Je umělé sladidlo objevené už v roce 1965 a schválené v roce 1974.

Při ohřátí na 30 stupňů se rozkládá na tři složky – fenylalanin, kyselinu aspartamovou a metanol.

Způsobuje:

  • zabíjí mozkové buňky
  • aminokyselina fenylalanin je nebezpečná pro osoby s vrozenou poruchou metabolismu (fenylketonurií) 
  • snižuje kyselost moči a tím zvyšuje riziko vzniku infekce
  • závratě, bolení hlavy, vyrážky
  • poruchy chování u dětí, proto by se této látce měly vyhýbat nejen děti, ale i těhotné a kojící ženy
  • pravidelní konzumenti aspartamem slazených nápojů mohou trpět rozostřeným viděním a přibývají na váze
  • u některých se může objevit leukémie, nádory lymfatického systému nebo jiných orgánů
  • podráždění mozku, které může způsobit vznik řady duševních onemocnění, jako jsou autismus, deprese, schizofrenie nebo Alzheimerova choroba
  • poškození trávicího traktu a zažívací problémy, nevolnosti
  • nespavost, hyperaktivitu
  • poruchy nálady, deprese a zvýšený sklon k sebevraždám

Najdeme ho nejčastěji:

ve všech light nápojích, žvýkačkách, některých jogurtech, cereáliích, majonézách, hořčici, nakládané zelenině a ovoci, vitaminových doplňcích či zmrzlině.

Studie

Dánská studie prokázala u souboru 59 334 žen, že pití nápojů s aspartamem zvyšuje riziko předčasných porodů. Americký profesor John Olney také zjistil, že aspartam poškozuje mozek laboratorním zvířatům. Ztrátu paměti a inteligence popisují lékaři i u osob, které pijí nápoje s aspartamem.

Věděli jste?

Aspartam se udává jako jedna z příčin rozsáhlého výskytu autismu v USA (1 ze 45 dětí školního věku).

Rozkladem aspartamu se uvolňuje metanol. Metabolickými produkty jeho oxidace v játrech jsou FORMALDEHYD (E240 – v ČR je jeho používání v potravinářství zakázáno) a KYSELINA MRAVENČÍ (E236).

FLUORIDY

Jsou jakékoliv kombinace prvků obsahující iont fluoru (světle žlutý, vysoce toxický a korozivní plyn). V přírodě se fluor nachází v kombinaci s minerály jako fluorid (chemicky nejaktivnější nekovový prvek).

Díky své extrémní reaktivitě se fluor v přírodě jako nezkombinovaný prvek nenachází.

Způsobuje:

Většina symptomů toxicity fluoridu ukazuje na metabolickou poruchu a jsou neobyčejně podobné symptomům hypotyreózy.

 

  • poruchy učení, potíže se soustředěním, ztráta paměti, zmatenost
  • poruchy tělesné teploty, studená třesavka
  • bolesti na hrudi, bušení srdce
  • deprese
  • závratě, bolesti hlavy, migrény
  • nadměrná ospalost, únava
  • bolesti kloubů
  • nevolnost

 

 

Najdeme ho nejčastěji:

Mimo fluoridované vody a zubní pasty obsahuje velké množství sloučenin fluoru řada potravin, a to kvůli používání pesticidů. Například grapefruitový džus obsahuje více než 6,8 ppm fluoridu. Sójová dětská výživa je bo-

hatá jak na fluoridy, tak na hliník. Množství navíc vysoce překračuje „optimální“ dávku a bylo prokázáno, že představuje významný rizikový faktor u zubní fluorózy. Fluoridy se přidávají i do potravinových doplňků.

Studie

Během statistických průzkumů výskytu poruch au­tistického spektra v USA byla v roce 2000 provedena studie šesti geografických oblastí. Nejvyš­ší výskyt (9,9 dětí na 1 000 zdravých) byl zjištěn v New Jersey. Příznaky chronické intoxikace fluoridy se velmi podobají symptomům autistických poruch, kdy děti mají opoždě­ný nebo narušený vývoj mozku, trpí nespavostí, bolestmi bříš­ka, mají snížený obsah hořčíku i vápníku v krvi a sníženou činnost štítné žlázy.

Věděli jste?

Polovina mládeže v USA i Kanadě trpí zubní fluorózou. V Indii jsou fluorózou postiženy celé vesnice, jejich obyvatelé častěji trpí Alzheimerovou nemocí. V ČR byla fluoridace pitné vody zastavena v roce 1993. 

5 PRAVIDEL ZDRAVÉHO ŽIVOTA

 

  • Dodržovat denní a noční rytmy, tudíž nejíst v noci, kdy tělo odpočívá
  • Konzumovat potraviny dle sezony a oblasti, kde žijeme, nejlépe na daném místě vypěstované
  • Jídlo jíst s radostí, potěšením a v klidu
  • Pít pramenitou vodu, v ČR je voda z kohoutku pitná
  • Dopřát si 1–2 dl vína nebo sklenici dobrého piva

 

 

ÉČKA, KTERÝM JE TŘEBA SE VYHNOUT

 

E-kód
 název a kategorie
 možná rizika
E102–E172 
BARVIVA

Mohou zvyšovat hyperaktivitu u dětí, vyvolávat astma a alergie. Nebrat současně s aspirinem!

E173
 HLINÍK
 Neurotický
E210–E220 
KYSELINA BENZOOVÁ 
A JEJÍ SOLI
Pozor u astmatiků a alergiků. 
Může vyvolávat bolest hlavy.
E220–E228
OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČIANY

Bolesti hlavy, podráždění trávicího ústrojí, podráždění kůže, ničí vitamin B12

E230
BIFENYLY
Bolesti hlavy, zažívací potíže, podráždění kůže
E249–E252
DUSITANY A DUSIČNANY
Bolesti hlavy, zažívací potíže, podráždění kůže 
E338–E343
KYSELINA FOSFOREČNÁ A JEJÍ SOLI
 Trávicí potíže, překyselení
E450–E452
POLYFOSFOREČNANY
  Trávicí potíže, překyselení
E650–E625
KYSELINA GLUTAMOVÁ A JEJÍ SOLI

Excitotoxiny, neurotoxiny, vyšší krevní tlak, podráždění srdce, obezita

E951
ASPARTAM
  Excitotoxin, neurotoxin, obezita
E952
CYKLAMÁTY
 Kancerogenní
E954
SACHARIN

 Kancerogenní

 

 

Zdroj: Doba Jedová | Strunecká–Patočka | 296 str., 2001, ISBN 978-80-7387-469-8
Jak přežít dobu jedovou | Strunecká | 358 str., 2013, ISBN 978-80-87494-07-3