Pondělí, 18 října, 2021
aktualne

Největší pěstitel bio arónie začal se sběrem

on

Největší pěstitel bio aronie na Slovensku, společnost ZAMI, začal v uplynulých dnech se sklizní v sadě v obci Lesní v okrese Michalovce. Jak pro TASR uvedla jednatelka firmy Lucia Harmóciová, i když se vegetace rostliny letos o měsíc zpozdila, úrodu předpokládá dobrou, plody také dosáhly požadovanou cukernatost. Sklizenou úrodu budou i tentokrát snažit zpracovat bezodpadové.

„Měli jsme dost velké obavy, protože jaro byla velmi chladná a deštivá. Podstatné je, aby se aronie opelila, to se letos podařilo,“ řekla s tím, že aroniová plody narostly do požadované velikosti a cukernatosti navzdory dlouhotrvajícím suchu v červnu a červenci. Optimální cukernatost aronie pro sběr je podle Harmóciovej 16 Brix, tedy 16 gramů cukru na 100 gramů šťávy, ZAMI začíná s obíráním plodů při 18 Brix, v závěru sklizně dosahují plody i 23 – 25 Brix.

Pěstovat Arona v certifikované bio kvalitě je podle Harmóciovej slov jednodušší než u jiných plodech. „Aronia je fantastická, co se týče ekologického pěstování, neboť ona sama netrpí žádnými chorobami ani škůdci. V přírodě ji mohou zlikvidovat většinou jen ptáci,“ ozřejmila s tím, že jedinou péčí o spolu 70 hektarů sadů ve třech lokalitách Michalovská okresu je sekání a mulčování.

I když se ZAMI začalo pěstování aronie v roce 2002 věnovat na popud zahraničního klienta a ze zahraničí eviduje velký zájem stále, poslední tři roky upřednostňuje domácí trh. Z úrody vyrábí nejen aroniová šťávu, ale i čaj a prášek na smoothie. „Chceme, aby slovenská zákazníci měli tuto šťávu dostupnou v biokvalitě i cenově přijatelné hladině,“ řekla Harmóciová. Upozornila přitom, že plod aronie, který se původně v potravinářském průmyslu využíval k získání barviva, je vydatným zdrojem antioxidantů. „Zjistilo se, že aronie má nejvíce antioxidačních látek z ovoce pěstovaného u nás, dokonce jich má pětinásobně vyšší množství než borůvka,“ ozřejmila s tím, že o blahodárných účincích aronie na lidské zdraví mají svědčit i reakce zákazníků. Jelikož se nejvíce antioxidačních látek nachází v slupkách aronie, po vysušení z nich vzniká čaj a prášek. V domácím prostředí se dá aronie využít i na výrobu sirupu či džemu.

Temnoplodec černoplodý (Aronia melanocarpa) pochází ze Severní Ameriky, odkud ji kolem roku 1900 dovezl botanik Ivan Vladimirovič Mičurin do tehdejšího Ruska. Podle Harmóciovej slov měla být na Slovensku první odrůda aronie schválena v 70. letech 20. století. Ačkoliv má plod boulovitý tvar, není to bobule. „Áron patří do čeledi růžovitých, kam řadíme jablka a hrušky, a jejich plody jsou malvice. I aroniová plod je jakoby malé jablíčko, je to malvice,“ uzavřela.

Mohlo by Vás zajímat